Stukje uit de Dorpsgenoten van 26 februari 2020

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar aanstaande zaterdag is het dan toch zo ver: Ina en Peter van Café de Werf houden ermee op. Op zaterdag 29 februari zijn ze precies twintig jaar bezig met De Werf en het is mooi geweest. ‘Het wordt tijd voor andere dingen’, aldus Ina.

Samen hopen ze op die 29e nog veel van hun vaste gasten te treffen op die laatste dag/avond. De belangrijkste reden is simpelweg de leeftijd.

Ina: ‘Ik ben eigenlijk al met pensioen en voor ik niets meer kan, is het goed om nu te stoppen en de zaak over te doen.

Nu kunnen we nog leuke dingen doen, lekker fietsen en zo. Er komt nu een eind aan al die avonden en weekenden werken.’ Voor Peter komt het erop neer dat hij nu eindelijk één (parttime) baan heeft – als installateur – in plaats van twee banen. Dat installatiewerk blijf ik nog wel even doen, maar dan wel in een hoeveelheid die ik zelf wat meer onder controle heb. Dan heb ik ook meer tijd voor die leuke dingen. Als ik straks ’s avonds nog bij de bar in De Werf zit, zit ik aan de andere kant.’ Jarenlang heeft het tweetal – met de medewerkers – het Egmondse café in de Zuiderstraat in Egmond aan Zee bestierd. Met veel plezier. In goede en in slechte tijden.

Peter: ‘We zijn altijd, meteen vanaf het begin in maart 2000, voor honderd procent gesteund door de Egmonders. Ook en juist als er wat mindere tijden waren en die hebben we ook gekend. Dan ben je blij met alle steun van de mensen uit het dorp. Maar grotendeels was het gewoon een prachtige tijd waarin we heel veel plezier hebben beleefd.’

Ina beaamt dat het altijd een droom is geweest deze kant op te komen en ‘een leuk kroegie’ te beginnen. Dat is goed gelukt. Ze vielen met hun neus in de boter destijds; het eerste weekend was het carnaval.

Ina: ‘Overal was te kort van…

Maar een aantal Derpers sprong gewoon bij om te helpen alles rond te krijgen en iedereen te bedienen. Geweldig toch? Zo ook met de eerste Koninginnedag. Man, we wisten niet meer waar we het zoeken moesten. Maar ook dat kwam goed.’ Het duo komt allebei oorspronkelijk uit West-Friesland, maar na al die jaren zijn het echte ‘derpers’ geworden: midden in de samenleving en met hart voor het dorp. Nooit te beroerd om bij te springen, activiteiten te steunen (Zeevisvereniging Bij Nacht en Ontij) of om zelf nieuwe dingen te beginnen, zoals het Caribbean Weekend.

Peter: ‘Daarmee houd je een dorp levend, dynamisch. Je moet het met elkaar doen en niemand wordt er vrolijker van als overal maar alles verdwijnt en mensen alleen via whatsapp met elkaar praten. Dat is tegenwoordig met de jeugd best wel lastig: hoe maak je het ook voor hen interessant? Jongeren hebben meer met festivals en zo, maar wat is nou leuker dan een gezellige avond met vrienden in de kroeg een glaasje drinken en lekker met elkaar bomen over van alles? Tijden veranderen, maar niet elke verandering is een verbetering, vind ik.’

Het was nog niet zo makkelijk om het café en de vier appartementen erboven over te doen.

Ina: ‘We wilden wel heel graag dat het café als zodanig behouden bleef, tenminste de functie als café. Dat iemand er iets aan wil veranderen kan natuurlijk. Maar we wilden het niet verkopen aan een of andere projectontwikkelaar die het vervolgens plat gooit en er appartementen neerzet.’

Daarom is het duo ontzettend blij dat Ab Venema en Alice Reemst het hebben gekocht.

Zij gaan eerst even dicht om wat zaken te veranderen en aan te passen aan hun eigen wensen en ideeën, maar dan…

Wij ( Peter en Ina ) wensen Ab en Alice, en ook de jonge uitbaters Patrick en Mitchel heel veel succes.

Pin It on Pinterest

Share This